Verhuizen website - WordPress handmatig verplaatsen (binnen één cPanel)

In het geval je een website hebt gemaakt voor je klant, welke geinstalleerd is op domein.nl/nieuwesite of nieuwesite.domein.nl, en je wilt deze overzetten naar de hoofd url (domein.nl), dan raden we aan de onderstaande stappen te volgen. Deze stappen zorgen dat je een website veilig overzet naar een nieuwe url, en veroorzaken ongeveer 5 minuten website onbereikbaarheid in het proces.

WordPress handmatig verplaatsen

1. Zorg dat je voor beide websites een werkende administrator login hebt voordat je begint (geen Installatron link login maar een gebruikersnaam en wachtwoord).
  2. Schakel in beide websites alle beveiligings, backup en caching plugins uit. Denk hierbij ook aan IP blockers of plugins als WordFence.
  3. Start met het maken van een backup van beide sites met behulp van Installatron. Log in op het betreffende cPanel, ga naar ‘My Applications’ en maak een nieuwe backup van de oude website + nieuwe website aan. Zorg dat je deze een herkenbare naam geeft (bijvoorbeeld ‘PRE-MIGRATIE BACKUP DOMEIN.NL WEBSITE OUD’) , zodat je weet dat het de nieuwe en oude site betreft vlak voor de verhuizing.
  4. Maak in je public_html een map aan genaamd ‘website-oud’. Hier ga je op het moment dat je klaar bent voor de overzetting, de oude website bestanden naar verslepen.
  5. Log in op de WordPress backend van je nieuwe website, en pas daar onder ‘settings’ > ‘general’ de installatie en site url’s aan van nieuwesite.domein.nl naar domein.nl. Indien de reeds aanwezige website op domein.nl onder www. draait, behoudt dat dan. Dat is het beste in het kader van SEO
  6. Je hebt nu je nieuwe site klaar staan om over te zetten. Deze zal aan de voorzijde niet meer correct werken, aangezien je deze nu hebt aangepast betreft URL structuur. Dat is prima.
  7. Om ervoor te zorgen dat alle bestanden en afbeeldingen goed worden uitgeladen, dien je er nu voor te zorgen dat je alle afbeeldingen herschrijft naar de nieuwe URL’s. Je doet dit op één van de onderstaande manieren:
    1. Via de plugin ‘Better search & replace’: https://wordpress.org/plugins/search-and-replace/
    2. Via een PHP verhuis script (werkt niet met PHP 7 of hoger)
      Download dit zip bestand, en plaats het uitgepakte PHP bestand in de map van de NIEUWE website (niet de public_html) en ga er naartoe via domein.nl/nieuwesite/DELETEAFTERUSE.php. Volg de stappen en zet de url’s om (van domein.nl/nieuwesite naar domein.nl).
    3. Via PHPmyadmin (niet gebruiken als je editor plugins zoals Visual Composer gebruikt in je website)
      Login op Phpmyadmin en ga naar de database die behoort bij de NIEUWE website. Controleer dit goed op basis van de wp-config.php file in de bestanden van de nieuwe website. Daar zie je welke database bij je nieuwe website hoort.

UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value,
      'http://www.domein.nl/nieuwesite', 'http://www.domein.nl') WHERE
      option_name = 'home'OR option_name = 'siteurl';

UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'http://www.domein.nl/nieuwesite',
      'http://www.domein.nl');

UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content,
      'http://www.domein.nl/nieuwesite', 'http://www.domein.nl');

UPDATE wp_postmeta SET meta_value =
      replace(meta_value,'http://www.domein.nl/nieuwesite',
      'http://www.domein.nl');

8. Als je alle links om hebt gezet, ga je naar de ‘File Manager’ in cPanel, en zorg dat alle verborgen bestanden zichtbaar zijn (settings > show hidden files). Als je dat gedaan hebt zie je ook de .htaccess file staan in de public_html
  9. Als dat is doorgelopen, selecteer je alle mappen en bestanden in de public_html folder, op de map ‘website-oud’ na (en indien van toepassing ook de map ‘nieuwesite’). Alle bestanden sleep je nu naar de map ‘website-oud’. Dit duurt 1 tot 2 seconden. Je hebt nu als het goed is een public_html map met enkel een map ‘website-oud’. Indien je nieuwe website nog op een submap staat (bijvoorbeeld nieuwesite), dan staat deze ook nog zichtbaar in de public_html.
  10. Nu ga je naar de map waar je nieuwe site staat. Selecteer alle bestanden van je nieuwe site, en verplaatst deze naar de public_html map.
  11. Als je dit correct hebt gedaan, staat je volledige nieuwe website live op domein.nl of www.domein.nl!