10 tips voordat je domeinnamen koopt
Het meest uitdagende aan online succesvol worden is het vinden van een domeinnaam die past bij jouw bedrijf, organisatie of bij jou persoonlijk. Om de doelgroep te bereiken moet je de juiste domeinnaam voor jouw website kiezen.
Je kunt gebruik maken van een aantal sites om een domeinnaam te vinden die nog beschikbaar is:
Je Hoasted Klantenpaneel: klik bovenin op Bestellen (order) en dan Snelzoeken (Beta). Type daar in wat je voor de . wilt hebben staan en er wordt direct gekeken naar de beschikbaarheid voor de meest gekozen extensies (.nl, .com, .eu, enzovoorts).
- http://www.panabee.com/
- https://www.leandomainsearch.com/
- https://www.shopify.com/tools/business-name-generator/
Zie ook een goed artikel van Chris Wagner waarin hij de voor- en nadelen van bovenstaande en andere domeinnaam zoekers/generators bespreekt.
Hier zijn 10 tips die je helpen om goede domeinnamen te kopen.
1. Onderzoek en achtergrond
Je moet een beetje onderzoek doen naar domeinnamen die geschikt zijn voor jouw bedrijf. Maak een lijst van alle mogelijke domeinnamen.
2. Bepaal de prioriteit
Controleer je lijst en geef prioriteit aan de meest geschikte namen. Bekijk de lijst steeds opnieuw om de ongewenste namen te verwijderen. Vermijd domeinnamen die straattaal bevatten.
3. Hou het kort en eenvoudig
Controleer of je domeinnaam makkelijk te typen en te onthouden is. Als hij te lang is, is het moeilijk voor je bezoekers om hem te onthouden en correct te spellen. Dus hou je domeinnaam eenvoudig en kort om je doel te bereiken.
4. Mix koppeltekens niet met cijfers
Het gebruik van koppeltekens en cijfers in je domeinnaam helpt om woorden te scheiden en maakt het makkelijker voor de zoekmachine on deze te erkennen. Maar je bezoekers kunnen het koppelteken of de cijfers vergeten als ze de domeinnamen intypen.
5. Focus op je omgevingsnetwerk
Als je een nieuw bedrijf start in je eigen omgeving kun je je stad of provincie toevoegen aan je domeinnaam. Dit maakt het makkelijker om snel klanten te krijgen.
6. Controleer op handelsmerken en sociale netwerken
Zorg ervoor dat niemand eigenaar is van de merken in je domeinnaam. Controleer of er geen gevolgen zijn voor het auteursrecht op je gekozen domeinnaam op sociale websites.
7. Kies de juiste extensies
Klik hier voor de extensie van je domeinnaam met de juiste achtervoegsel zoals .com, .net, .org aan de rechterkant bij de webadressen. Nieuwe extensies met top level domeinen moeten bij je bedrijf passen. Richt je je op Nederlandse bezoekers probeer dan in ieder geval een .nl domeinnaam te vinden.
Tip: Kijk op de Lijst van alle achtervoegsels (extensies) en zoek bijvoorbeeld op Engelse termen/sectoren die relevant zijn voor de inhoud van je nieuwe website.
Let op: we raden aan om niet alleen bijvoorbeeld een .nl maar ook bijvoorbeeld een .com, .org, .eu, .nu, .info en andere achtervoegsels te onderzoeken of die nog beschikbaar zijn. Daarmee voorkom je dat iemand anders jouw naam kan gebruiken met een ander achtervoegsel. Zo is het van domeinhandelaren bekend dat ze jouw naam registreren met een ander achtervoegsel (bijvoorbeeld .com of .eu) en die dan voor veel geld aan jou proberen te verkopen. Dat voorkom je door voor betrekkelijk weinig geld dat voor te zijn!
Let op 2: er zijn de afgelopen tijd veel nieuwe achtervoegsels bijgekomen die goed bruikbaar zijn voor bepaalde sectoren. Kies wel alleen een achtervoegsel dat past bij de inhoud van jouw website.
8. Gebruik keywords
Het implementeren van je zoekwoord in de domeinnaam verbetert automatisch de SEO voordelen van je website op zoekmachines. Bedenk dus waar jouw doelgroep op zoekt en combineer eventueel met een plaats of regionaam als je lokaal of regionaal je publiek zoekt. Of met één van de vele nieuwe extensies.
9. Privacy en beveiliging
Privacy en beveiliging van je domeinnaam zijn noodzakelijk voor het bevorderen van je merk voor lange periodes.
10. Geef niet teveel uit
Geef niet teveel uit aan een domeinnaam en koop nooit domeinen die al gekocht zijn. Het kopen van domeinen bij secundaire aanbieders is altijd duur. Dus koop een domein voor de prijs die binnen je budget past.