Debugging website - PHP requests controleren met X-Ray tool

De X-Ray tool in cPanel is een handige manier om alle PHP requests te loggen en in te zien. Zeer handig om bijvoorbeeld te zien waar de vertraging in een website ontstaat. In deze handleiding vind je meer informatie over het gebruik van deze tool:


X-Ray scan starten

 1. Log in op cPanel en open de 'X-Ray App' tool
 2. Klik op de groene knop 'Start tracing'

  Klik op de Start tracing knop

 3. Selecteer het domein welke je wilt scannen, en vul '*' in om alle requests op het domein te scannen. Wanneer het enkel om backend requests gaat welke je wilt monitoren kun je hier bijvoorbeeld /wp-admin/ invullen.
 4. Selecteer hoeveel requests je wilt scannen (de standaard 20 is over het algemeen voldoende), en klik op 'Run'.

  Klik op de Run knop

 5. De tool scant nu het aantal opgegeven requests welke op de website gebeuren. Mocht je een specifiek probleem willen debuggen kun je de pagina hiervan nu opnieuw in beeld brengen om deze later in de scan terug te kunnen lezen.
 6. Klik zodra de scan klaar is op het icoontje van het oog naast de desbetreffende scan om de resultaten in te zien

  Klik op het oog in het overzichtX-Ray resultaten uitlezen


 1. Na het afronden van de scan is het tijd om de resultaten uit te lezen.
 2. Klik op het oog icoontje naast de zojuist gestarte scan

  Klik op het oog in het overzicht

 3. Wanneer er trage requests worden gevonden zullen deze direct in beeld komen
 4. Bij 'throttled' requests worden er meer resources gebruikt dan beschikbaar zijn in het account, waardoor de uitvoer hiervan vertraagd wordt.
 5. De volledige lijst van de opgenomen requests kan ingezien worden door naar beneden te scrollen

  Scan overzicht

 6. Wanneer je vervolgens op één van de requests klik zal er meer informatie gegeven worden over waar de bottlenecks precies zitten

  Scan overzicht

 7. In dit geval zit het probleem dus in de sessie start van het thema, waar ruim 1.2 seconden voor nodig is om uitgevoerd te worden.


Kom je er na het volgen van deze stappen nog niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op via [email protected], en we kijken graag met je mee of wij wellicht een bottleneck kunnen achterhalen!

Heeft dit artikel je goed geholpen? Dank voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden. Probeer opnieuw.