Debugging DNS - Controleren DNS en domein

Controleer waar je DNS beheerd wordt

De DNS is de verkeersregelaar van je domein. Gezien je technisch meerdere verkeersregelaars kunt instellen bij verschillende hosting providers, is het goed om te controleren naar welke verkeersregelaar je domein luistert. Dit doe je door de zogenaamde nameservers van een domein op te zoeken. Je doet dit met onderstaande link, waarbij je het domein invult. Onder de resultaten die je naast TARGET de nameservers staan (bijvoorbeeld ns1.hoasted.nl / ns2.hoasted.eu / ns3.hoasted.com). Dat betekent dat de DNS bij de betreffende partij actief is en ook bij die provider wordt ingesteld/beheerd.

https://toolbox.googleapps.com/apps/dig/#NS/

Controle werking DNS

Om te controleren of een DNS zone ook daadwerkelijk goed functioneert, kun je een custom DNS record invoegen. We raden aan dit met een TXT record te testen:

  1. Maak een custom subdomein record aan als TXT met unieke waarde. Bijvoorbeeld:

    validatie142283.jouwdomeinhier.nl.  TXT   300     "validatie142283"

  2. Na het invoeren gebruik je het dig commando in Terminal of via onderstaande link om te kijken of deze waarde terug komt

    https://toolbox.googleapps.com/apps/dig/#TXT/

  3. Als het domein nog niet actief met nameservers verwijst naar een andere provider, kun je ook zoeken in de DNS van een andere provider met onderstaande:

    dig TXTvalidatie142283.jouwdomeinhier.nl @ns1.deeerstenameserverandereproviderhier.nl

Als dat geen resultaat geeft, is de dns zone waar je test niet de juiste. Met dig +trace kan dit nagegaan worden, waar de daadwerkelijke DNS zone vandaan wordt gehaald. 

Heeft dit artikel je goed geholpen? Dank voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden. Probeer opnieuw.