Whitelabel - Eigen Nameservers maken

Om gebruik te maken van custom nameservers, zijn er twee mogelijkheden: gebruik maken van de door ons beheerde whitelabel nameservers, of gebruik maken van jouw eigen namesevers onder jouw eigen domeinnaam.

Whitelabel nameservers

Om een domein te laten verwijzen naar Hoasted, maak je standaard gebruik van de Hoasted nameservers in het domein:

ns1.hoasted.nl

ns2.hoasted.eu

ns3.hoasted.com

Bij verzoeken die gestuurd worden naar het domeinnaam, wordt het verzoek doorgestuurd naar de Hoasted nameservers. Vanuit daar wordt verder verwezen naar welk IP adres (en welk cPanel account), en wordt betreffende informatie teruggestuurd.

Indien je gebruik wilt maken van whitelabel nameservers, gebruik je onderstaand:

ns1.myfasthosting.com

ns2.myfasthosting.com

ns3.myfasthosting.com

Wanneer je deze whitelabel nameservers als reseller standaard wilt toepassen in WHM, is het belangrijk om ook je zone template aan te passen. Zie daarvoor verderop in dit artikel.

Custom nameservers instellen en gebruiken

Het is mogelijk om ook je eigen nameservers aan te maken, welke je verwijst naar Hoasted nameservers. Op die manier maak jij bijvoorbeeld ns1.jouwcustomnaam.nl, ns2.jouwcustomnaam.nl en ns3.jouwcustomnaam.nl aan, die respectievelijk verwijzen naar de IP-adressen van ns1.hoasted.nl, ns2.hoasted.eu en ns3.hoasted.com. Zo kun je vervolgens de domeinen die onder jouw beheer vallen voorzien van jouw eigen nameservers.

Let op: het domein dat je gebruikt voor je custom nameservers (customnameserverdomein.nl in het voorbeeld), kan zelf nooit ingesteld worden op de custom nameservers. Wanneer je dat wel doet, stoppen alle domeinen met functioneren aangezien dat een redirect issue ontstaat. Wat je als reseller wel kunt doen is de nameservers van dat domein instellen op de whitelabel nameservers van Hoasted (ns1.myfasthosting.com etc), om vervolgens alle andere domein te voorzien van de door jou aangemaakte custom nameservers.

Om custom nameservers in te stellen, dien je zowel de DNS records goed aan te maken, alsmede de GLUE records op je cPanel accounts goed in te stellen.

Stap 1: DNS records instellen

Alle onderstaande A records en AAAA records instellen op jouw custom domein (maak ze allemaal aan):

ns1.jouwcustomnaam.nl A record verwijzing naar: 164.92.214.194 (dit zijn de A record details van ns1.hoasted.nl)
ns1.jouwcustomnaam.nl AAAA record verwijzing 2a03:b0c0:2:d0::14d9:d001 (dit zijn de AAAA record details van ns1.hoasted.nl)
ns2.jouwcustomnaam.nl A record verwijzing 172.233.48.234 (dit zijn de A record details van ns2.hoasted.eu)
ns2.jouwcustomnaam.nl AAAA record verwijzing 2600:3c0e::f03c:93ff:fe55:40b0 (dit zijn de AAAA record details van ns2.hoasted.eu)
ns3.jouwcustomnaam.nl A record verwijzing 159.69.10.119 (dit zijn de A record details van ns3.hoasted.com)
ns3.jouwcustomnaam.nl AAAA record verwijzing 2a01:4f8:1c1c:dcf8::1 (dit zijn de AAAA record details van ns3.hoasted.com)

Om ervoor te zorgen dat er geen fouten of conflicten ontstaan in de DNS verzoeken, is het belangrijk om ook je dns zone aan te passen. In de Hoasted DNS zone staat namelijk vermeld welke nameservers je gebruikt. Stel dat je custom nameservers gebruikt, dan moeten deze buiten de domeininstelling, ook in de zogenaamde zone file staan in plaats van de standaard Hoasted nameservers. Hierdoor ontstaan er geen DNS issues of foutmeldingen en worden verzoeken op de juiste manier doorverwezen.

Als dit niet het geval is dan zijn er sommige DNS resolvers die een conflict geven waardoor bezoekers niet het juiste IP terug krijgen. Dit is niet bij alle DNS resolvers het geval, hierdoor is dit probleem soms moeilijk te vinden. De aanpassingen gebeuren in de zogenaamde zone file, waarbinnen je de SOA en GLUE records kunt wijzigen van Hoasted standaard nameservers naar die jouw eigen nameservers.

Aanpassen zone templates voor nieuwe accounts

Met onderstaande stappen pas je de standaard instellingen voor nieuwe cPanel accounts aan in je reseller pakket.

1. Ga naar je WHM
  2. Kies bovenin Server Configuration > Basic WebHost Manager Setup
  3. Selecteer 'Explicitly Set the Nameservers'
  4. Vul hier je drie custom nameservers in en sla dit op

Basic WebHost Manager Setup

Bestaande cPanel accounts omzetten naar eigen nameservers

Wanneer je een bestaand domein dat al gekoppeld is aan een actief cPanel wilt aanpassen, dien je naast de domein nameserver wijziging ook nog de DNS zone aan te passen. Dit is om ervoor te zorgen dat de domeininstellingen volledig matchen met de server instellingen. Je cPanel account blijft zonder aanpassing hiervan in de meeste gevallen wel nog steeds functioneren, echter zul je zonder deze aanpassing veel sneller fouten ervaren in webverkeer of bijvoorbeeld mailprogramma's. Voor deze aanpassing dient het volgende te gebeuren:

1. Pas de nameservers van het domein aan in de domein instellingen (in je Hoasted klantenpaneel > domein > wijzig nameservers)
  2. Log vervolgens in op WHM
  3. Ga naar Edit DNS zone
  4. Klik op het domein dat je wilt aanpassen en pas de nameservers aan. LET OP: er hoort een punt achter te blijven staan.

Pas de VIER nameserver items aan (2x ns1.hoasted.nl., 1x ns2.hoasted.nl. en 1x ns3.hoasted.nl.) zoals in onderstaand screenshot:

Aanpassen van de nameservers

Controle custom nameserver instellingen bestaand domein

Om te controleren of je de aanpassing goed hebt gedaan, loop je nogmaals de stappen door en controleer je:

1. Op regel 1 pas je het NS record
  2. Op regel 1 het zogenaande monitor adres monitor.jouwcustomnaam.nl.
  3. Op regel 7, 8 en 9 jouw eigen custom nameservers (controleer de punt aan het einde van ieder record)

Zie ook:

Whitelabel maken van nameserver