Debugging website - WordPress plugins en thema controle

Loop je tegen een probleem aan waarbij bepaalde functionaliteiten in de website niet meer werken, of waardoor de weergave van een bepaald onderdeel incorrect is? De kans is groot dat dit door een plugin of thema conflict word veroorzaakt. Om te achterhalen waar het probleem precies zit kun je onderstaande stappen volgen:

WordPress plugin controle

Doordat een gemiddelde WordPress website al snel gebruik maakt van 15 tot 20 plugins, kunnen hier problemen ontstaan. Middels het volgen van onderstaande stappen kun je deze problemen identificeren en in de meeste gevallen eenvoudig zelf oplossen.

1. Uitzetten overbodige plugins

Ga vanuit het dashboard in de website naar het overzicht met alle plugins en scroll hier even door de lijst heen om te kijken of je nog plugins actief hebt staan welke eigenlijk al niet meer nodig zijn. Schakel hierbij ook eventuele Security en Malware of Performance check plugins uit daar waar we dit server side al voor je in de gaten houden, dit kan al snel resulteren in een besparing van tot wel 30% in resource gebruik en maakt ook het WordPress dashboard ook in de meeste gevallen een stuk sneller.

2. Controle van individuele plugins

Bij problemen of errors op de website en na de eerste stap te hebben doorlopen kun je nu verder gaan met een gedetailleerde controle. Hierbij kun je wederom vanuit het WordPress dashboard naar de overzicht pagina met de lijst van plugins gaan. Schakel hierbij 1 voor 1 de plugins uit waarna je de website controleert op werking, hou er hierbij rekening mee dat je waar nodig ook de LiteSpeed cache leegt. Je zal de plugin(s) die voor problemen zorgen op deze manier snel identificeren.

3. Controle op basis van logs

Hebben de bovenstaande twee stappen nog niet tot een oplossing van het probleem gezorgd? Doorloop dan eerst de stappen om logging te activeren, hiermee kan je vervolgens in de log file terug zien welke plugin voor problemen zorgt om deze daarna handmatig te deactiveren en heractiveren. Werkt dit niet? Probeer dan om de plugin helemaal te verwijderen en vervolgens de laatste versie van de plugin op de ontwikkelaars site te downloaden en opnieuw te installeren.

Mocht je vervolgens nog steeds errors terug zien in de log file van dezelfde plugin is het raadzaam contact op te nemen met de ontwikkelaar van de plugin, zij zullen dan mogelijk met je mee kunnen kijken of bekend zijn met soortgelijke problemen om je vervolgens een oplossing te kunnen geven.

4. Updaten van plugins

Het kan zijn dat de WordPress Core versie hoger is dan de ondersteuning van een bepaalde plugin. We raden dan ook aan om alle plugins zo goed mogelijk up to date te houden en alle updates direct door te voeren. Wel is het handig om van tevoren een backup te maken voor het geval er iets mis gaat bij het updaten.

WordPress thema controle

Het is ook mogelijk dat een probleem in het thema is ontstaan. Over het algemeen zul je dit kunnen achterhalen vanuit de error log, al kan het ook zijn dat het om een front end error gaat welke niet opgeslagen word. In dat geval kun je het best onderstaande stappen volgen om het probleem te indentificeren:

1. Inschakelen standaard thema

Controleer of het probleem nog steeds optreed wanneer een standaard thema ingeschakeld word (Twenty Twentyone bijvoorbeeld). Deze thema's zijn zeer lichtgewicht en extreem goed getest met de WordPress Core code.

2. Controle thema bestanden

Mochten er problemen zijn ontstaan na een verhuizing is het mogelijk dat er nog oude links hardcoded in de thema bestanden staan. We raden aan om in ieder geval het functions.php bestand en de style.css bestanden na te lopen op eventuele oude verwijzingen. Wanneer je gebruikt maakt van een child-theme dan zul je de bestanden hierin moeten controleren.

3. Updaten van thema

Het is mogelijk dat bepaalde plugins functies bevatten die inhaken op het thema. Wanneer een plugin geupdate word kan het zijn dat bepaalde functies anders werken en proberen in te haken op functies uit het thema die mogelijk nog niet ondersteund worden. We raden in dat geval aan om te controleren of het thema is geupdate naar de laatste versie.

Mochten de problemen hiermee niet opgelost of geïdentificeerd zijn dan kun je het best de overige stappen uit onze debugging stappenlijst ook doorlopen.