Email opruimen

In dit artikel beschrijven we hoe je veilig je mailbox kunt opruimen, en opgeruimd kunt houden om zo binnen onze fair use policy van 5GB per mailbox en tot 10GB aan totale e-mail data te voldoen.

E-mail backup maken

Als eerste is het aan te raden om een backup te maken van alle e-mail. Mocht je tijdens het verwijderen dan per ongeluk een e-mail verwijderen die bewaard had moeten blijven kun je deze gemakkelijk terug plaatsen.

1. Log in op je cPanel account
  2. Ga naar Bestandsbeheer (File Manager) en klik links op mail > domein.nl en selecteer de mailbox. Klik vervolgens op Comprimeren.

3. In het Comprimeren scherm voer je uit:

a. Aanvinken zip-archief

b. Voer als naam in bijvoorbeeld /info.zip of /gebruiker.zip genoemd naar de mailboxnaam.

c. Klik Compress File(s):

4. Als de backup gereed is zie je in de root map van je account het bestand staan (bijvoorbeeld gebruiker.zip). Je kunt het selecteren en dan klikken op Download. Als het Downloaden gereed is verwijder je de zipfile weer om zo ruimte te besparen.

Eenmalig opruimen

Voor een eenmalige opruiming is het aan te raden om te beginnen bij de e-mails met grote bijlagen. Om uit te zoeken welke mails het grootst zijn gebruik je onderstaand stappenplan:

1. Log in op je cPanel account
  2. Klik in cPanel op Email Disk Usage om een overzicht te krijgen in welk mailaccount de meeste data zit

Je ziet dan bijvoorbeeld:

3. Log vervolgens in op die mailbox via jouw mailprogramma of via onze webmail omgeving op https://www.webmailsecure.com/
  4. Je kunt dan in bijvoorbeeld de webmail (Roundcube) selecteren op Grootte (Size) en die welke je niet meer nodig hebt verwijderen (eventueel eerst nog de bijlagen opslaan):

Een tweede mogelijkheid is om van een mailaccount bijvoorbeeld mail ouder dan 1 jaar op te ruimen.

1. Ga naar cPanel > Email Disk Usage
  2. Als je weet welk account veel heeft klik je op manage, je krijgt dan de mogelijkheid om in een opdracht reeks berichten te verwijderen, bijvoorbeeld ouder dan 1 jaar of 30 Mb of groter in omvang:

Een extra mogelijkheid is dat je zelf bepaald welke mails verwijderd moeten worden, bijvoorbeeld ouder dan zoveel weken of van voor een bepaalde datum.

Met Custom query kun je bijvoorbeeld het aantal dagen of weken definiƫren. Klik op Delete Permantly om ze te verwijderen:

Andere mogelijkheden (niet allemaal getest):

Verwijder alle mail ouder dan een half jaar (26 weken):

before 26w

Verwijder alle mail ontvangen op 10 oktober 2019.

savedon 10-Oct-2016

Verwijder alle mail die voor 12 februari 2019 verzonden zijn:

sendbefore 12-Feb-2019

Verwijder alle mail verzonden op 21 september 2019:

senton 21-Sep-2019

Verwijde alle mail van iemand@domein.nl:

from iemand@domein.nl

Verwijder alle mail aan iemand@domein.nl:

to iemand@domein.nl