Optimaliseren snelheid - WordPress CPU load verlagen
Als je WordPress website voorheen snel(ler) was en nu traag in beeld komt, of de site is in het algemeen wat te traag kunnen er een aantal oorzaken zijn.
Website alleen nu traag
Het CPU gebruik kan hoog zijn. Controleer dit in het cPanel > Metingen > CPU. Als CPU gebruik daar boven de 90% ligt, is het goed op Details te klikken. Kijk even naar CPU gebruik, zijn daar pieken?
Voor analyse zijn de debugging plugins handig, zie lijst hieronder.
In cPanel > Metingen > CPU > Details zie je ook of het werkgeheugen regelmatig hoog belast is. In dat geval is de oplossing het werkgeheugen te verhogen, Resellers zie: Upgraden van pakketten naar grotere resources, eindklanten kunnen upgraden naar een pakket met meer resources, zie https://www.hoasted.com/hosting/webhosting/
Bekijk of er veel bot verkeer op de website is en blokker de slechte bots met de Bot Blocker.
Voor analyse zijn de debugging plugins handig, zie lijst hieronder.
- In cPanel > Metingen > CPU > Details zie je ook of er soms veel processen (nog) bezig zijn. Een (verkeerde) cronjob kan de oorzaak zijn, maar andere oorzaken zijn eveneens mogelijk als het bezoek laag ligt en het aantal processen hoog. Hulp om de oorzaak te vinden kan ook de WordPress database query-monitor plugin bieden. Daarnaast is voor de cronjobs handig om de WordPress plugin WP Crontrol te installeren om snel te zien welke cron hoe laat loopt.
In cPanel > Metingen > CPU > Details zie je ook of er soms sprake is van veel I/O. Wanneer de I/O van een website vol loopt, betekent dat dat er actief data gelezen of geschreven wordt van en naar de harde schijf van een account. Dat zijn vaak website aanpassingen, het uploaden van afbeeldingen, php functies (die zaken lezen of wegschrijven) of andere scripts.
- Het kan ook zijn dat er een tijdelijk probleem op de server is, waardoor alle sites daar traag in beeld komen of als er een probleem is op de internetlijn tussen jouw apparaat en de webserver.
Website altijd aan de trage kant
Websites bij Hoasted draaien op de snelste serverhardware die nu in de markt beschikbaar is met NVMe. Als je website toch aan de trage kant is kan er gekeken worden naar een aantal mogelijke oorzaken en maatregelen:
- Zorg dat caching geactiveerd is. zie Caching instellen WordPress.
- Zorg dat afbeeldingen geoptimaliseerd zijn, zie Afbeeldingen optimaliseren met imagecrunch of schakel Hoasted in voor Optimalisatie van de website.
- Soms dient de code verbeterd te worden, zodat bijvoorbeeld database queries snel en efficiënt zijn, ook daarvoor kun je Hoasted inschakelen. Je kunt zelf met onderstaande plugin snel testen hoeveel database verzoeken er worden gedaan en of de aanpassingen veel minder worden: https://nl.wordpress.org/plugins/query-monitor/
- Bij WooCommerce websites kan de oorzaak van het erg traag zijn liggen in ajax. In dat geval kun je het beste de volgende handleiding volgen: https://www.webnots.com/fix-slow-page-loading-with-woocommerce-wc-ajaxget_refreshed_fragments/ Als je die correct doorloopt zal de volledige cart issue voor WooCommerce verdwijnen en de snelheid vele malen beter zijn.
- Wat betreft de database snelheid ook deze tip: Er zitten in de LiteSpeed plugin ook een aantal database optimalisatie mogelijkheden. Een lichtere (kleinere) database maakt het uitvoeren van verzoeken namelijk ook een stuk sneller. We kunnen ook deze plugin zeer aanraden: https://lt.wordpress.org/plugins/plugins-garbage-collector/
- Er zijn twee typen database engines: MyISAM en InnoDB. Voor grotere WordPress databases is het laatste een stuk beter. Met een Google zoekactie vind je snel hoe je dat ook kunt aanpassen met een WordPress plugin of via een stukje code. Dat zal ook nog schelen.
- Ruim niet gebruikte plugins op.
- Een aanrader is ook deze: https://nl.wordpress.org/plugins/plugin-load-filter/ Daarmee kun je per pagina / post aangeven welke plugins geladen dienen te worden. Vaak is het niet nodig namelijk om alle plugins op elke pagina of post te laden.
- Tot slot kun je ook de Hoasted Optimalisatie Service inschakelen als je je website zo snel mogelijk wilt hebben.
Meer inzicht in resource usage
- https://wordpress.org/plugins/query-monitor/ (database verzoeken)
- https://wordpress.org/plugins/usagedd/ (algemene resource usage)
- https://wordpress.org/plugins/wp-page-load-stats/ (laadtijd inzicht)
- https://wordpress.org/plugins/performance-profiler/ (vinden resource intensieve plugins)