WordPress - Volle cache map voorkomen en legen

Bij het bezoeken van een website pagina wordt alle gerelateerde code doorgelopen en de 'uitkomst' gepresenteerd aan de bezoeker. Wanneer je website gebruik maakt van caching, wordt bij het opnieuw opvragen van de pagina, enkel de uitkomst gepresenteerd. Dit is extreem veel sneller, aangezien de berekening al gedaan is en enkel het resultaat (een zogenaamde 'gecachte' versie van je pagina) van de pagina uit het extreem snelle werkgeheugen van de server gepresenteerd hoeft te worden.

Wanneer je echter veel pagina's hebt met verschillende inhoud, wat vaak voorkomt bij webshops, kan het zijn dat de opslagruimte in je hosting account steeds verder wordt opgevuld met deze pagina cache, tot het moment waarop het vol begint te raken. In dit artikel de uitleg en voor deze situaties je instellingen zo goed mogelijk te doen, zodat je een balans vind tussen het optimaal gebruik van je opslagruimte en het zoveel mogelijk gebruiken van caching.

Opslag aan cache bestanden limiteren

Wanneer je vaak last hebt van een volle hosting account en cache map (je ontvangt cPanel opslag meldingen bijvoorbeeld), raden we aan om een aantal instellingen te wijzigen om de totale grootte hiervan te beperken. Zie onderstaand drie acties die je kunt uitvoeren om minder opslagruimte nodig te hebben voor cache bestanden, zonder dat je bezoekers hoeven in te leveren op de laadsnelheid van je website.

Actie 1: Privé cache van ingelogde gebruikers uitschakelen

In veel gevallen dat dit probleem optreed komt dit doordat de cache apart per bezoeker bijgehouden word. Hierdoor worden dus van iedere pagina meerdere kopieën opgeslagen welke veel ruimte in beslag kunnen nemen. Je kunt deze instellingen uitschakelen via de 'WordPress dashboard > LiteSpeed Cache > Cache' pagina.

Actie 2: Caching TTL verlagen

Door de TTL van de cache lager te zetten zal de cache eerder opgeruimd en opnieuw aangemaakt worden. Zo zorg je ervoor dat de totale grootte van de cache map uiteindelijk lager uitvalt.

Actie 3: Verlopen content

Een andere manier is om de 'verlopen cache' automatisch te verwijderen. Dit betekent dat na het verlopen van de TTL de cache direct opgeruimd zal worden en bij het volgende bezoek weer aangemaakt zal worden. Het uitschakelen van deze van deze optie resulteert over tijd in een iets hogere CPU belasting, echter zorgt het dat er stukken minder opslagruimte nodig is voor de cache.

Je cache map leeg maken / cache bestanden opruimen

Het kan voorkomen dat er zoveel caching bestanden aangemaakt worden dat het account vol raakt. Zodra de schijfruimte 100% bereikt zal de website onbereikbaar worden en kunnen er geen aanpassingen meer gedaan worden. Het is dan ook belangrijk om dit tijdig te voorkomen door te zorgen dat de grootte van de cache beperkt blijft.

Optie 1: Cache map leeg maken vanuit WordPress

De makkelijkste manier om de cache te legen is direct vanuit het WordPress dashboard. Wanneer je gebruik maakt van een caching plugin zoals LiteSpeed Cache of WP Rocket zal er bovenin de admin balk een optie of dropdown komen te staan om de cache te legen.

Zie ook onze handleiding over het legen van de cache voor meer informatie en de benodigde stappen hiervoor.

Optie 2: Cache map leeg maken via de cPanel filemanager of FTP verbinding

Je kunt de cache map ook handmatig leegmaken door de INHOUD van de map /lscache/ of de /public_html/wp-content/litespeed/ mappen te legen (verwijder niet de map zelf). Wanneer je de inhoud verwijderd zal deze vanzelf opnieuw aangemaakt worden.