Debugging email - Spam, SPF en DKIM contole

E-mail analyse uitvoeren

Wanneer je wilt controleren of je e-mailadressen goed zijn ingesteld en geen spam markeringen meekrijgen, kun je een zogenaamde spam en mailbox analyse uitvoeren. Je stuurt vanuit de 'te analyseren mailbox' een e-mail naar een speciaal e-mailadres, zodat alle instellingen worden nagelopen en jij een rapportage hiervan ontvangt in jouw mailbox. Dit werkt als volgt:

1. Pas je e-mailadres waarop je het rapport wilt ontvangen aan naar jouw wens:

In dit voorbeeld gaat de analyse naar naam@domeinnaam.nl

check-auth-naam=domeinnaam.nl@verifier.port25.com

check-auth-_____=_____________@verifier.port25.com

Let op: vul enkel het dikgedrukte deel hierboven in. Waarbij het dik gedrukte de items voor en na het @ teken van de ontvanger representeren. Het = teken in het adres is ter vervanging van het @ teken in jouw email, aangezien er geen dubbele aanwezig kan zijn.

2. Laat je klant (of de betreffende mailbox) een nieuwe e-mail sturen naar dat volledige adres (jouw versie van check-auth-naam=domeinnaam.nl@verifier.port25.com), om een analyse te starten. Optioneel kan dit forward of re-send zijn van een specifieke e-mail, in het geval je enkel die e-mail verdenkt van problemen op het gebied van spam. Het testen vanuit de webmail is mogelijk.
  3. Na het versturen van de mail, ontvang jij de rapportage in je mailbox vanaf auth-results@verifier.port25.com
  4. In deze rapportage zie je zeer veel details, echter zijn er twee aspecten die handig zijn om te begrijpen:

Summary of Results

Hier controleer je of de DNS-instellingen goed staan. SPF, DKIM en SpamAssassin dienen op 'pass', 'none' of 'ham' (het tegenovergestelde van spam) te staan. Wanneer dat niet het geval is, kloppen de DNS-instellingen nog niet. Vaak betekent dat dat je de SPF niet goed hebt ingesteld.

SpamAssassin check details

De details die onder dit kopje staan, gaan over de inhoud van de e-mail. Iedere e-mail krijgt een zogenaamde spamscore, waarbij het aantal punten bepaald of iets in de spambox beland of niet. In dit onderdeel zie je welke onderdelen in de e-mail inhoud punten scoren. De items met de hoogste score dien je te vermijden om te zorgen dat je mail niet in de spam terechtkomt. Voorbeelden van incorrecte 'hoge punten' inhoud is vaak het gebruik van verdachte links zoals bit.ly, verdacht woordgebruik of incorrecte DNS-instellingen.

5. Je kunt de Poort 25 test zo vaak uitvoeren als je wilt.

SPF-record controleren

Wanneer je wilt controleren of het SPF-record geldig is, kun je de domeinnaam invullen op een van onderstaande links. Zorg dat de resultaten in de test altijd groen terugkomen. Als dat niet het geval is zal je SPF niet correct werken en mail als spam gemarkeerd worden. Mochten er te veel adressen in zijn opgenomen zul je hier direct een melding van krijgen.

DKIM-record controleren

Wanneer je wilt testen of het DKIM-record geldig is, kun je gebruik maken van DMARC Analyzer. Je vult links in het gedeelte voor ._domainkey en rechts de domeinnaam. Dan geeft het resultaat aan of het DKIM-record correct is.

Let op: DKIM record langer dan het TXT veld in de Zone Editor van cPanel

Als je in cPanel het DKIM-record handmatig als TXT-record in de DNS instelt met de Zone Editor, zul je, als je de waarde er in plakt, zien dat die er niet in past en een gedeelte niet weergegeven wordt. Klik dan op Add TXT-string to record om de rest daar in te plakken en sla het DNS-record op met Save Record. Controleer dan nog even met de hierboven genoemde DMARC Analyzer of het DKIM-record correct is.