Optimaliseren snelheid - Joomla caching instellen

Op het moment dat je de PHP en caching settings in je cPanel en WordPress website correct instelt, ervaar je nog betere performance. Je website wordt niet alleen vele malen sneller, maar kan ook veel meer verkeer tegelijkertijd aan. Deze functionaliteit is kosteloos inbegrepen, en kun je middels onderstaande stappen zelf instellen. Onderstaande de stap voor stap uitleg wat caching is en hoe je het op de optimale manier toe kunt passen voor WordPress websites gehost bij Hoasted.

Wat is Caching?

Een cache is een onderdeel van het geheugen van de server. Hier wordt recent en/of veelgebruikte informatie opgeslagen. Wanneer een webpagina wordt opgevraagd, worden alle onderdelen om de website uit te serveren aangeroepen (database, PHP-scripts, afbeeldingen, CSS bestanden etc), en wordt het resultaat van alle scripts uitgeserveerd. Via dat proces, wat nog steeds maar van korte duur is (gemiddeld tussen de 200ms en 3 seconden) duurt, worden alle PHP-scripts aangeroepen en worden berekeningen opnieuw uitgevoerd.

Wanneer een site gecached is, betekent dat enkel het resultaat (de cache) van de scripts wordt getoond (je website wordt uit de cache geserveerd). Dit is een zeer efficiënte manier om je website zeer snel te maken. Bijvoorbeeld wanneer je 10 website bezoekers ontvangt op een gegeven moment, dan wordt bij de eerste bezoeker de website normaal uitgeladen en vervolgens meteen in de cache gezet. Bij de volgende 9 bezoekers wordt de website dan enkel uit cache geladen, waardoor de laadtijd vele malen korter is.

De cache van jouw website of webshop wordt automatisch opnieuw aangemaakt op het moment dat een wijziging aan de website gemaakt is.

Stappen om de LiteSpeed Cache extensie te installeren en configureren

1. Zet eventuele andere caching plugin stop, zoals System > Page Cache en Jotcache:

2. Download lscache_plugin. (Dit is het litespeed cache plugin bestand voor Joomla). Op die pagina klik de groene Clone or download knop en kies Download Zip.

3. Voeg de volgende regels toe aan de .htaccess in de map van jouw Joomla installatie:
    <IfModule LiteSpeed>
    CacheLookup on
    </IfModule>
  4. Ga dan in je Joomla Administrator menu bovenin naar Extensies > Installeer extensies en klik de Browse for Files knop. Upload de plugin (gedownloade zip). Je krijgt dan de melding: Installeren component is geslaagd.
  5. Ga naar Extensions > Manage en zoek "litespeed" en er zullen drie LiteSpeed Cache plugins verschijnen. Selecteer die en klik links boven op de Inschakelen (Enable) knop:

Configuratie

De standaardinstellingen voor LiteSpeed Cache werken veelal prima. Wil je toch finetunen, ga dan naar Systeem > Algemene instellingen (Global Configuration) > LiteSpeed Cache om de instellingen van de plugin te kunnen aanpassen.

De eerste tab is: Basic settings. Als je om wat voor reden dan ook caching tijdelijk uit wilt zetten zet je daar Enable LiteSpeed cache op Uitgeschakeld (Disabled).
Interessant is verder: Recache
Belangrijk is verder hoe je de Cache kunt legen: Ga naar Components > LiteSpeed Cache, en druk de groene "Purge All" LiteSpeed Cache button.