Uitzoeken waarom een account zijn opslagcapaciteit vol heeft

Soms heeft een cPanel account met website (en evt. e-mailboxen) plotsklaps zoveel ruimte in beslag genomen dat de gegeven ruimte in een keer (bijna) vol is. In het cPanel van het betreffende account verschijnt dan in de rechter kolom in rood/roze:

Als je wilt uitzoeken wat daarvan de oorzaak is, is kijken welke map veel ruimte in beslag neemt handig.

Hiervoor log je met SSH in op het account van dit cPanel. Zie eventueel onze Handleiding inloggen met SSH als je dit nog niet eerder hebt gedaan.

Je geeft dan het volgende commando:

du -h --max-depth=1

Je krijg dan bijvoorbeeld in beeld:

In dit geval is de public_html map het grootste. Om te weten welke map binnen de website veel Mb's bevat doe je het volgende:

cd public_html
	du -h --max-depth=1

Stel dat de wp-content het meeste bevat, dan kun je voortgaan met

cd wp-content
	du -h --max-depth=1

Zo kom je vanzelf bij de map die ongewoon veel bevat. Vaak gaat het om een of meer backups van de site. Aangezien er al meerdere backups gemaakt worden van bestanden en database(s) is het goed om die geregeld op te ruimen.