Inzicht schijfruimte verbruik

Soms heeft een cPanel account met website (en evt. e-mailboxen) voor je gevoel veel opslagruimte in beslag, zonder dat je direct iets hebt aangepast. Daar zijn meerdere oorzaken voor, welke we in dit artikel toelichten.

Herkennen volle accounts
In cPanel zie je in de rechterkolom alle statistieken van het account, waarin je ook direct herkent wanneer een account vol is, of wanneer er veel schijfruimte in gebruikt is:

Uitzoeken oorzaak algemeen
Om snel een indruk te krijgen van waar de schijfruimte wordt opgemaakt, open je in het betreffende cPanel 'Disk Usage'. Daar zie je in één handig overzicht het gebruik van de schijfruimte per map of cPanel onderdeel.

Uitzoeken oorzaak in detail
Wanneer je wilt uitzoeken wat daarvan de oorzaak is, is kijken welke map veel ruimte in beslag neemt handig. Hiervoor log je met SSH in op het account van dit cPanel. Zie eventueel onze Handleiding inloggen met SSH als je dit nog niet eerder hebt gedaan.

Je geeft dan het volgende commando:

du -h --max-depth=1

Je krijg dan bijvoorbeeld in beeld:

Je ziet de letters M vermeld staan, refererend aan het aantal Mb's. In dit geval is de public_html map het grootste. Om te weten welke map binnen de website veel Mb's bevat doe je het volgende:

cd public_html
du -h --max-depth=1

Stel dat de wp-content het meeste bevat, dan kun je voortgaan met

cd wp-content
du -h --max-depth=1

Zo kom je vanzelf bij de map die ongewoon veel bevat.

Veel voorkomende oorzaken en oplossingen

Grote error_log
Een veel te grote error_log, te verhelpen door die te verwijderen en de error_logging instellingen aan te passen. Wel kan het zinvol zijn om nog even te zien welke melding dit veroorzaakt. Dit kun je op twee manieren uitzetten:

1. PHP error instelling.
    Oplossing: In cPanel > Software > Selecteer PHP Versie > Rechts boven Switch to PHP Options
    Wijzig de error_reporting naar ~E_ALL , klik op Toepassen en onderaan op Opslaan
  2. WordPress configuratie wp_config.php
    Oplossing stap 1: Zet in de wp-config.php de WP_DEBUG op false:
    define('WP_DEBUG', false);

Oplossing stap 2: Zet in de wp_config.php de WP_DEBUG_LOG op false
    define( 'WP_DEBUG_LOG', false );

Grote backups
Vaak gaat het om een of meer backups van de site, bijvoorbeeld door een WordPress backup plugin. We raden je ten sterkste af hiervan gebruik te maken, aangezien er al meerdere backups gemaakt worden van bestanden en database(s) is het goed om die geregeld op te ruimen of nog beter het uit te zetten. Mocht je bijvoorbeeld in verband met een grote upgrade van plugins/WordPress Core en/of het theme toch een backup willen, maak die dan met Installatron. Alle Installatron backups zijn onbeperkt en tellen niet mee in de reguliere schijfruimte.