Inzicht schijfruimte verbruik

Soms heeft een cPanel account met website (en evt. e-mailboxen) voor je gevoel veel opslagruimte in beslag, zonder dat je direct iets hebt aangepast. Daar zijn meerdere oorzaken voor, welke we in dit artikel toelichten.

Herkennen volle accounts

In cPanel zie je in de rechterkolom alle statistieken van het account, waarin je ook direct herkent wanneer een account vol is, of wanneer er veel schijfruimte in gebruikt is:

Herkennen volle accounts

Stel ook bij de accounts de attendering in van volle account: Ga in cPanel van de klant > User icoontje rechts boven in -> contact gegevens. Bovenaan staat het mailadres dat je hebt opgegeven bij het aanmaken van dit account. Verderop kun je attendering aan en uitzetten voor een aantal zaken, zie hieronder. In verband met schijfquotum is een vinkje daar een goed idee.

Contactvoorkeuren pagina

Uitzoeken oorzaak algemeen

Om snel een indruk te krijgen van waar de schijfruimte wordt opgemaakt, open je in het betreffende cPanel 'Disk Usage'. Daar zie je in één handig overzicht het gebruik van de schijfruimte per map of cPanel onderdeel.

Uitzoeken oorzaak algemeen

Veel voorkomende oorzaken en oplossingen

Grote error_log

Een veel te grote error_log, te verhelpen door die te verwijderen en de error_logging instellingen aan te passen. Wel kan het zinvol zijn om nog even te zien welke melding dit veroorzaakt. Dit kun je op twee manieren uitzetten:

1. PHP error instelling.

Oplossing: In cPanel > Software > Selecteer PHP Versie > Rechts boven Switch to PHP Options Wijzig de error_reporting naar ~E_ALL , klik op Toepassen en onderaan op Opslaan

PHP error instelling

2. WordPress configuratie wp_config.php

Oplossing stap 1: Zet in de wp-config.php de WP_DEBUG op false:

define('WP_DEBUG', false);

Oplossing stap 2: Zet in de wp_config.php de WP_DEBUG_LOG op false

define( 'WP_DEBUG_LOG', false );

Grote backups

Vaak gaat het om een of meer backups van de site, bijvoorbeeld door een WordPress backup plugin. We raden je ten sterkste af hiervan gebruik te maken, aangezien wij dagelijks al meerdere backups van jouw gehele account maken middels de JetBackup tool. Daarnaast kun je zelf handmatig backups maken via de Installatron tool, welke los staan van de schijfruimte in het account.

Caching instellingen

Het is mogelijk dat er door de caching instellingen zeer veel tijdelijke bestanden worden aangemaakt welke het account vol laten lopen. Bij gebruik van de LiteSpeed plugin raden we aan om bij 'LiteSpeed > Pagina Optimalisatie > CSS' de optie 'CCSS per page' uit te schakelen indien je geen gebruik maakt van een pagebuilder. Daarnaast raden we aan via 'LiteSpeed > Cache' de private cache per user uit te schakelen.

Uitzoeken oorzaak in detail

Wanneer je via de terminal meer informatie wilt opzoeken over de schijfruimte kun je hier onderstaande commando's voor gebruiken.

Grote bestanden vinden:

find -type f -exec du -Sh {} + | sort -rh | head -n 5

Disk usage huidige map:

du -hs .