Zoekmachine zichtbaarheid aanpassen

In de meeste gevallen wil je natuurlijk graag dat zoekmachines jouw website goed indexeren. Er zijn echter situaties waarin je dat liever niet hebt, denk bijvoorbeeld aan een development omgeving waarvan je niet wilt dat zoekmachines die net zo goed ranken als je live website. In dat geval kun je in WordPress aangeven dat zoekmachines niet welkom zijn om jouw website te indexeren.

Iedere zoekmachine zal eerst het bestand robots.txt in de hoofdmap opzoeken. Hierin staan de regels waaraan zij (bots) zich dienen te houden. In WordPress kan deze gemakkelijk aangemaakt worden vanuit de beheer omgeving.

WordPress volledig uitsluiten van zoekmachine indexering

• Log in op je WordPress beheer omgeving
  • Klik in het linkermenu op Instellingen > Lezen
  • Vink onderaan de pagina bij Zoekmachine vindbaarheid het vakje aan om zoekmachines te blokkeren

Dit maakt het bestand robots.txt aan in de hoofdmap van WordPress. Zoekmachines zullen altijd eerst dat bestand opzoeken

Let op, zoekmachines zullen je website nu niet meer doorspitten op zoek naar content!

Een submap afsluiten van zoekmachine indexering

Wil je niet je hele website maar slechts een submap afsluiten van zoekmachines? In dat geval zul je de robots.txt zelf moeten aanmaken en/of invullen.

• Login op je cPanel account
  • Ga naar Filemanager en navigeer naar de map waar WordPress geinstalleerd is
  • Indien al aanwezig, open het bestand robots.txt
  • Indien niet aanwezig, maak het bestand robots.txt aan
  • In dit bestand zet je de volgende code;

User-agent: *
    Disallow: /submap/
    Disallow: /submap
  • In dit geval weigeren we alle robots om de map 'submap' te indexeren. User-agent is de bezoeker, in dit geval willen we alle bots weigeren, dus zetten we er een * neer.