Alias domeinen, forwarding en wijzigen site url

cPanel biedt de mogelijkheid om meerdere domeinnamen en subdomeinen te koppelen aan één pakket. Standaard heeft ieder cPanel hosting pakket één hoofddomein, en kun je onbeperkte subdomeinen daarop toevoegen.

Alias / parkeerdomein (voor dezelfde code)

Een alias is een extra domein dat verwijst naar dezelfde hoofdmap en code. Dit is geschikt voor domeinnaam variaties en andere TLD’s voor dezelfde website. Bijvoorbeeld domein.nl als hoofddomein, waarop je domein.eu, domein.com en domein.de als alias kunt toevoegen.

Op een Reseller Personal account kun je standaard één hoofddomein plaatsen. Bij alle Reseller accounts (en daarin ieder cPanel pakket) worden daarnaast tot een maximum van drie aliassen toegestaan.

Forwarding

Dit kan op twee manieren.

1. Redirect in cPanel

Ga in cPanel naar het Domains gedeelte en klik Redirect. Daar geef je op het type (permanent of tijdelijk), kies je de domeinnaam en eventueel de subpagina en de URL waarnaar geredirect moet worden. Ook kun je aangeven of dit met en/of zonder www is.

Alternatief is nog via Domains > Aliases, het domein daar toevoegen en vervolgens via ‘Manage redirects’ redirecten naar de hoofdsite of een subpagina daarvan.

2. Via .htaccess

Als je de domeinnaam reeds als alias hebt toegevoegd in cPanel heb je de extra mogelijkheid om een URL naar een andere URL door testuren.  Dit kan door het toevoegen van de volgende regels aan de .htaccess in de hoofdmap van de site (de public_html) als bijvoorbeeld  www.domein.com vervangen moet worden door www.domein.nl in de adresbalk:

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domein\.com$ [NC]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.domein\.com$ [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://www.domein.nl/$" [R=301,L]

1. Alias forwarden naar domein zonder www:

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domein\.com$ [NC]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.domein\.com$ [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://domein.nl/$ [R=301,L]

Addon domeinen

Hiermee komt binnen dezelfde cPanel account een tweede domein uit op een eigen hoofdmap, bv /domein.nl. Deze constructie is binnen de resellerformule niet mogelijk, u kunt een tweede account aanmaken voor uw klant.

Omzetten website met www naar zonder www of compleet ander domein.

Als je de in de adresbalk van de browser getoonde url gewijzigd wilt hebben voor alle links, dan moet dit zowel aangepast worden in de links in de website bestanden als in de database.

In geval van omzetten website met www naar zonder www.

1. Haal met FTP/sFTP de .htaccess binnen en pas die aan met Kladblok/Notepad of een andere basis tekst editor zonder opmaakmogelijkheden. Of via cPanel: Ga bij Files naar Filemanager. Klik rechtsboven op Settings en zorg dat de verborgen bestanden getoond worden. Opslaan met Save. Klik vervolgens op de .htaccess in de map public_html van de website en kies in het menu: Edit
  2. Voeg in de volgende regels aan de .htaccess toe (en wijzig domein.com in je eigen domein):

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domein.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://domein.com/$1 [L,R=301]

1. In principe werkt dit al voor alles, maar bij WordPress is het netter om in het Dashboard ook de WordPress en Site Addresses Site aan te passen.Ga in WordPress Dashboard naar Settings > General en zet je WordPress Address en Site Address beiden om van http://www.domein.nl naar http://domein.nl Het netste is om ook de links in de database te herschrijven naar de nieuwe url.

In geval van website krijgt een andere domeinnaam in plaats van de oude werkt het als volgt:

Als de sitepagina’s dezelfde blijven dan is de volgende toevoeging aan .htaccess optimaal voor SEO (zoekmachineresultaten). Voeg aan de .htaccess toe:

RewriteEngine On

RewriteRule ^(.*)$ https://www.nieuwdomein.nl/$1 [R=301,L]

Als echter de pagina’s veranderen, gebruik dan:

RewriteEngine On

RewriteRule ^(.*)$ https://www.nieuwdomein.nl/ [R=301,L]

In geval van nieuwe pagina’s is het beter voor de zoekmachineresultaten om de oude pagina te redirecten naar de nieuwe pagina.

Redirect 301 /page.php https://www.nieuwdomein.com/newpage.php

Het netste is om ook de links in de database te herschrijven naar de nieuwe url. In WordPress kun je daarvoor de plugin ‘ Search and Replacehttps://wordpress.org/plugins/search-and-replace/ gebruiken.

Let op 1: indien het gewenst is dat ook het cPanel-account gewijzigd wordt en de factuur aangepast, dan dient er ook administratief en systeemtechnisch een wijziging doorgevoerd te worden. Schakel daarvoor support@hoasted.com in.

Let op 2: indien er een nieuwe site getoond moet worden, zal eerst de oude site gebackupped en verwijderd moeten worden en vervolgens de nieuwe site in de public_html gezet. Bij WordPress sites kan hiervoor gebruik gemaakt worden van Installatron in je cPanel, die deze handelingen sterk vereenvoudigd en versneld.

Let op 3: indien je een SSL certificaatwaarschuwing krijgt op het domein wat doorverwezen is, heb er een paar mogelijke oplossingen:

• Als het domein in de Aliases staat: geef geen redirect, zodat dit domein uitkomt in de public_html. Gebruik de .htaccess zoals die hierboven staat bij Forwarding: 1
  • Als het hoofddomein een Sectigo SSL certificaat heeft, verwijs het domein door via Aliases zoals hierboven vermeld
  • Als het hoofddomein een Let's Encrypt SSL certificaat heeft, maak dan een nieuw Let's Encrypt SSL certificaat waarin ook het alias domein is opgenomen.