Wachtwoorden veilig opslaan en delen

Wanneer je veel gebruik maakt van online diensten heb je veel wachtwoorden welke je dient te onthouden. Doordat het het veiligst is om ieder wachtwoord uniek te maken kan het lastig zijn om dit allemaal uit het hoofd te doen. Gelukkig zijn er een aantal handige tools die je kunnen helpen met het managen van je wachtwoorden.

Wachtwoorden beheren

Met een wachtwoord manager zet je gemakkelijk een veilige vault op voor al je wachtwoorden welke je kunt synchroniseren tussen verschillende apparaten. Zo hoef je slechts één wachtwoord te onthouden, en kun je toch een uniek wachtwoord voor iedere website gebruiken. Zie onderstaand een overzicht van de meest gebruike password managers.

• LastPass (aanbevolen)
  • 1Password (aanbevolen)
  • Apple keychain
  • Android
  • Chrome passwords

Wachtwoord delen eenmalig

Wanneer je slechts eenmalig een wachtwoord wilt delen kun je dit doen via https://onetimesecret.com/. Hiermee kun je een beveiligd bericht naar iemand sturen die slechts eenmaal geopend kan worden. Zeer handig om wachtwoorden uit bijvoorbeeld e-mail berichten weg te laten.

Wachtwoord delen met teamleden

Het kan handig zijn om binnen je team bepaalde wachtwoorden te delen. Met behulp van een password manager als LastPass heb je de mogelijkheid om bepaalde wachtwoorden in een map te plaatsen welke je met het gehele team kunt delen. Mocht een wachtwoord geupdate worden kun je deze ook simpelweg op één locatie aanpassen zonder dat iedereen dit opnieuw hoeft in te stellen.