Optimaliseren veiligheid - WordPress veiliger maken (beginner)

Waarom zou iemand kwaad willen met jouw website, kun je je afvragen. Onafhankelijk of je website groot of klein is, Nederlands of Engels is, zijn er verschillende redenen voor hackers om jouw website toegang te verkrijgen. De voornaamste redenen zijn:

1. SEO

Door links van jouw website te verwijzen naar de websites van kwaadwillenden (genereren van backlinks), krijgen deze websites een betere ranking in de zoekmachines.

2. SPAM

Jouw website heeft een goede IP reputatie, aangezien deze geen spam emails verstuurd. Hackers maken hier graag misbruik van, door spam email te versturen vanuit jouw account.

3. Malware

Hackers plaatsen hun kwaadaardige software graag op jouw website, zodat het voor externe partijen heel lastig wordt om te herleiden waar het vandaan komt.

4. Diefstal

Gemiddeld genomen bevatten websites veel waardevolle gegevens, waaronder persoonsgegevens, email adressen, bank informatie en soms ook creditcard informatie. Niet enkel jouw gegevens, maar ook vooral van jouw klanten.

5. Aanvallen van andere websites

Dit is een steeds populairdere reden om toegang tot websites te verkrijgen.

Bij Hoasted hechten we extreem veel waarde aan veilige websites. Niet enkel voor het beschermen van jouw (klant)gegevens, maar ook voor de performance. Hoe veiliger jouw website, hoe minder nep-verkeer, en hoe sneller jouw website weer is. Daarom doen wij verschillende zaken op het gebied van beveiliging al voor jou:

• Wij maken meerdaagse, volledig backups van AL jouw bestanden, email-accounts en databases.
  • Wij scannen scannen al jouw bestanden op malware, en laten het weten indien we iets vinden dat er verdacht uit ziet.
  • Wij scannen iedere nacht jouw bestanden op virussen met Virustotal.com
  • Wij repareren de meest belangrijke kwetsbaarheden in je WordPress website al automatisch voor jou
  • Afweren van brute force / DDoS aanvallen met onze Imunify360 firewall
  • Beveiligen van servers, accounts bestanden en email
  • Updaten, patchen en onderhouden van serversoftware en hardware

Checklist WordPress beveiliging

Wij zorgen dat de beveiliging van jouw hosting account op en top geregeld is, en de hoogste performance gegarandeerd is. Naast de beveiliging op serverniveau, zijn er verschillende zaken die jij ook nog kunt doen om de veiligheid van jouw website of applicatie te verbeteren:

Inloggen op je website en wachtwoorden:

1. Maak gebruik van sFTP of SSH in plaats van het onveilige FTP
  2. Verander de standaard ‘admin’ gebruikersnaam
  3. Maak gebruik van sterke wachtwoorden. Gebruik geen woordenboek woorden. Zorg ervoor dat je wel hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens gebruikt, en maak je wachtwoord minimaal 8 tekens lang. Ga eerder voor lengte dan complexiteit.
  4. Gebruik niet voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord
  5. Pas wachtwoorden op regelmatige basis aan

Plugins:

1. installeer de Sucuri Security plugin en loop alle ‘hardening’ stappen door (link)
  2. Update je thema’s, WP core en plugins op regelmatige basis
  3. Verwijder ongebruikte plugins op regelmatige basis
  4. Denk twee keer na over het gebruik van vele plugins

Aanpassingen in settings en basis:

1. Maak gebruik van een https verbinding (SSL certificaat)
  2. Verwijder de readme.html file in de WordPress directory
  3. Aanpassen security keys in wp-config (link)
  4. Uitzetten REST API indien je deze niet gebruikt (link).
  5. Aanpassen standaard database prefix
  6. Pas je folder permissies aanpassen naar 755 (folders) en 644 (bestanden) (link)

Geavanceerde beveiliging

Wanneer je nog een stap verder wilt gaan en bepaalde bestandstypes onbereikbaar wilt maken raden we aan onze geavanceerde handleiding door te nemen. Let wel op dat je hierbij de site goed test, gezien dit ervoor kan zorgen dat bepaalde functies die je gebruikt ook geblokkeerd worden.

Malware scanners

Indien je zelf ook graag nog een regelmatige security check en malware scan wilt laten uitvoeren, dan raden we een van onderstaande tools aan.

Website reputatie scanners

Monitor de reputatie en status van je website met onderstaande tools:

Overzicht van kwetsbaarheden

Op de hoogte blijven van veiligheidslekken en kwetsbaarheden:

Met deze plugin kun je direct een koppeling leggen met je eigen WordPress website, waarin gecontroleerd wordt welke plugins een kwetsbaarheid bevatten. Je kunt tevens een dagelijkse of wekelijkse scan instellen met email alerts.