Optimaliseren veiligheid - Stappenplan om een website correct om te zetten naar SSL

Website omzetten naar SSL

Het omzetten van een website van HTTP naar HTTPS na het installeren van een SSL certificaat kan complex zijn. Hieronder vind je een gedetailleerd stappenplan om je website correct om te zetten en het groene slotje in de URL-balk te activeren.

Stap 1: Controleer de DNS

• Voorwaarde: Als SSL al is geïnstalleerd, kun je deze stap overslaan.
  • DNS-instellingen: Zorg ervoor dat het domein correct verwijst naar de server waarop je het SSL-certificaat wilt aanmaken.
  • Subdomeincontrole: Verwijder verwijzingen naar subdomeinen die niet in je DNS-instellingen zijn opgenomen.
  • DNS Verificatie: Controleer of je domein correct verwijst via What's My DNS.

Stap 2: SSL Aanmaken en Installeren

• Gratis SSL via Hoasted: Gebruik Let’s Encrypt voor een kosteloze installatie.
  • Professioneel Certificaat: Overweeg de aankoop van een professioneel certificaat als alternatief.
  • Installatiehandleiding: Raadpleeg de Let’s Encrypt handleiding voor de installatieprocedure.

Stap 3: WordPress URL’s van HTTP naar HTTPS Omzetten

a. WordPress Instellingen Aanpassen

• Voorbereiding: Zorg dat je jouw inloggegevens bij de hand hebt.
  • URL Aanpassing: Wijzig in het WordPress Dashboard onder 'Settings > General' de WordPress Address en Site Address van http:// naar https://.

Wijzig voor WordPress en Site adres de url van http naar https

b. Aanpassingen in .htaccess

• Toegang tot cPanel: Ga naar 'File Manager' en open de 'public_html' map.
  • Bestandsbewerking: Bewerk het .htaccess bestand en voeg bovenaan de volgende regels toe:
RewriteEngine on

RewriteRule ^.well-known - [L]

RewriteCond %{HTTPS} !on

RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L]

• Bestand Opslaan: Sla de wijzigingen op voor automatische doorverwijzing via HTTPS.
  • Plugin Alternatief: Overweeg de Force SSL plugin als je moeite hebt met .htaccess bewerken.

Stap 4: Probleemoplossing bij Ontbreken Groen Slotje

• Oorzaak: 'Mixed content' problemen, waarbij zowel HTTP als HTTPS content wordt geladen.
  • Oplossingen:
    • Cache Legen: Verwijder cachegegevens, vooral bij gebruik van CDN (zoals Cloudflare).

SSL wijzigen in Cloudflare

• In het Dashboard moet je daarna Always use HTTPS op On zetten:

Redirect alle http verzoeken naar https

• URL’s Corrigeren: Gebruik Chrome Developer Tools om foutieve links te vinden en corrigeer deze van http:// naar https://.

Stap 5: Slotcontrole

• Volledige Websitecontrole: Controleer alle pagina's op mixed content waarschuwingen.
  • SEO Voordeel: HTTPS verbetert je positie in zoekmachinerankings.

Alternatief