Resources - Hoge Time To First Byte TTFB

Als de website traag in beeld komt is het van belang de oorzaken boven water te krijgen.

Allereerst kun je kijken wat vanuit de server bekeken de TTFB (Time To First Byte) is.

Meten Time to First Byte

Ga in cPanel > Geavanceerd (Advanced)  > Terminal en voer het volgende commando uit (vervang domein.nl door de URL van de website die je wilt testen):

curl -o /dev/null -w "Connect: %{time_connect} TTFB: %{time_starttransfer} Total time: %{time_total} \n" https://domein.nl/

Dan krijg je bijvoorbeeld een TTFB van maar liefst 14,6 seconden als hier:

% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current

Dload Upload Total Spent Left Speed

100 69858 0 69858 0 0 4772 0 --:--:-- 0:00:14 --:--:-- 15909

Connect: 0.023 TTFB: 14.387 Total time: 14.638

Debuggen

In WordPress heb je een aantal mogelijkheden om te bekijken waar de traagheid vandaan komt.

Queries

Je kunt inderdaad de instellingen aanpassen en vervolgens met onderstaande plugin (zie ook de handleiding) snel testen hoeveel database verzoeken er worden gedaan en of de aanpassingen veel minder worden:

https://nl.wordpress.org/plugins/query-monitor/

Optimaliseren van de database

Er zitten in de LiteSpeed plugin ook een aantal database optimalisatie mogelijkheden. Een lichtere (kleinere) database maakt het uitvoeren van verzoeken namelijk ook een stuk sneller. Kan persoonlijk deze plugin zeer aanraden: https://lt.wordpress.org/plugins/plugins-garbage-collector/

Database engine

Er zijn twee typen: MyISAM en InnoDB. Voor grotere WordPress databases is het laatste een stuk beter. Met een snelle Google vind je snel hoe je dat ook kunt aanpassen met een WordPress plugin of via een stukje code. Dat zal ook nog schelen.

Load filter

Zie ook deze, ook een topper: https://nl.wordpress.org/plugins/plugin-load-filter/

WooCommerce traag

WooCommerce instellingen en snelheid

Een trage site is een bekend WooCommerce issue. Zoals besproken kun je het beste onderstaande handleiding volgen:

https://www.webnots.com/fix-slow-page-loading-with-woocommerce-wc-ajaxget_refreshed_fragments/

Als je die correct doorloopt zal de volledige cart issue voor WooCommerce verdwijnen, de snelheid vele malen beter zijn en tevens dit ook niet meer vertonen wanneer je een test doet in GTmetrix.

Memory limit

Als je 503 meldingen tegenkomt is dat 100% een resource issue en heeft het account niet genoeg resources (werkgeheugen meest voor de hand liggend of CPU) om de code uit te voeren. We zien namelijk dat er zaken in de webshop gewijzigd worden op een vreemde manier: vanmiddag 18 posts requests vanaf hetzelfde IP in dezelfde minuut. Dat is redelijk uniek als het gaat om het volume en de snelheid, dus ben ook benieuwd welke handelingen ze verrichten.

De enige oplossing voor de 503 issues is de code fixen of de resources verhogen. Dit heeft namelijk niets met de server performance te maken (welke tevens op top-performance draait).

Details resource gebruik

Je kunt in cPanel onder 'CPU en gelijktijdig gebruik van verbindingen' zien. Als het daar aan de max zit vraagt de code meer werkgeheugen dan het kan leveren en toont het een 503.