Hoe zie ik of de domeinnaam registratie, wijziging of verhuizing gereed is?

De nameservers bij providers hebben allen een cache. Wil je real-time kijken, dan is hiervoor een aparte tool beschikbaar: dig in combinatie met trace.

Ga naar http://www.kloth.net/services/dig.php

Vul daar de domeinnaam in, vink aan Trace en kijk naar de resultaten.

Het antwoord bestaat uit vier gedeelten:

1. De root-servers, die kijken waar het hoofdregister van een domeinextensie (TLD) zit.
  2. Het register waar de betreffende TLD gemanaged wordt, bij .nl SIDN’s nameservers (veelal dns.nl)
  3. Dat register verwijst naar de nameservers bij de provider zoals die op dat moment bij het register geregistreerd zijn
  4. Het antwoord van de nameserver bij de provider.

Als de nameservers van de nieuwe provider zijn, bijvoorbeeld die van Hoasted, dan weet je zeker dat de verhuizing gereed is. Let op: het kan zijn dat nog niet overal gebruik gemaakt wordt van de nieuwe nameservers. Dat wordt mede bepaald door de TTL (Time To Live) zoals die ingesteld stond bij de oude provider. Als die bijvoorbeeld op 14400 stond, dan kan het maximaal vier uur duren.