Development workflow

In dit artikel lichten we toe hoe jij als webdeveloper het meeste uit je hosting pakket haalt, door het toepassing van de juiste tools en werkwijze als het gaat om ontwikkeling. Met het toepassen van onderstaande werkwijze, werk je op de meest slimme, veilige en efficiënte wijze. Deze werkwijze is afgeleid van de zogenaamde ontwikkelstraat OTAP / DTAP bij softwareontwikkeling, waarbij de stappen staan voor Ontwikkeling, Testen, Acceptatie, Productie. Onderstaand de stappen die je kunt volgen bij het ontwikkelen voor jouw klanten:

Bij de opzet van een nieuw project raden we de volgende stappen aan:

1. Aanmaak nieuw cPanel voor ontwikkelwebsite

Maak voor iedere klantproject een een nieuw cPanel account aan met het uiteindelijke hoofddomein. Vervolgens kun je met behulp van een subdomein alvast een developer omgeving opzetten. Hiermee staat de developer versie volledig los van de live website en kun je alle hosting instellingen naar wens instellen zonder dat dit invloed heeft op de live website. Verder heeft het nog meer voordelen:

1. Je kunt je klanten een demo presenteren omdat de url via het web bereikbaar is
  2. Je kunt klant, externe developers of teamleden toegang geven tot één project zonder ze toegang te geven tot de rest
  3. Je kunt met meerdere developers ontwikkelen zonder ontwikkel of firewall issues
  4. Werkgeheugen en CPU kunnen zonder problemen gebruikt worden zonder invloed op andere websites

Wanneer je jouw cPanel account hebt aangemaakt installeer je als eerste een Let's Encrypt SSL, zodat je alles direct op https kunt installeren en ontwikkelen.

2. Installatie WordPress

We raden hier aan gebruik te maken van Installatron. Je kunt kiezen voor een nieuwe installatie of om een installatie te importeren vanaf een andere locatie. Wat handig is om te weten is dat je kunt inloggen op Installatron vanuit je WHM omgeving. Die Reseller Installatron heeft een aantal zeer handige voordelen:

1. Nieuwe installaties aanmaken op basis van een reeds bestaande installatie uit een ander cPanel
  2. Websites klonen of verhuizen vanuit een ander cPanel
  3. Een website als model of template instellen (zeer aan te raden)

Standaardisatie en gebruik van Installatron templates

Je maakt vast gebruik van een WordPress installatie die volledig jouw eigen inrichting heeft met de plugins, thema's en instellingen van jouw voorkeur. Deze kun je vervolgens vanuit Installatron instellen als 'model/template' website. Op die manier kun je met een klik op de knop een nieuwe installatie klaarzetten die precies de plugins, thema's en custom code bevat waar jij graag mee ontwikkelt. Dit scheelt je ontzettend veel tijd met het iedere keer opnieuw opzetten van een basis installatie, en kan ook gebruikt worden om een standaard thema aan te bieden aan je klanten.

Ontwikkel template koppelen aan Installatron

1. Zet de installatie die je graag wilt hergebruiken vast klaar op bijvoorbeeld een subdomein
  2. Log in op cPanel
  3. Ga naar Installatron

4. Ga naar Applications Browser

5. Klik op WordPress

6. Kies in de dropdown rechtsboven voor 'Import existing install'

7. Selecteer 'from this account'
  8. Kies op welke exacte url de website draait (kies correct tussen https:// en https:// en tussen met www of zonder www)
  9. Klik op import

10. Klaar! Je WordPress website is nu correct in Installatron gezet, en je kunt nu veilig en snel inloggen met één klik!

Installatie klaarzetten op basis van ontwikkel template

1. Login op cPanel van de template
  2. Maak een FTP account aan in de map waar de ontwikkel template staat
  3. Login op het cPanel van de locatie waar je de template wilt installeren
  4. Ga naar Installatron

5. Ga naar Applications Browser

6. Klik op WordPress

7. Kies in de dropdown rechtsboven 'Import existing install'

8. Selecteer 'From different account'
  9. Vul hier alle gegevens in en connect via het eerder aangemaakte FTP account
  10. Submit het formulier om de installatie te voltooien

Populaire inrichting van WordPress

Wanneer je nog geen vaste ontwikkelopzet hebt, raden we aan te werken met WordPress in combinatie met de kosteloze Elementor Page Builder en het Astra of Hello thema:

Coming soon of maintenance plugins

Wanneer je WordPress installatie staat, kun je aan de slag met de bouw voor jouw klant. Om de inhoud niet zichtbaar te maken voor bezoekers die niet ingelogd zijn, kun je gebruik maken van een coming soon of maintenance plugin:

3. Testen

Nadat je klaar bent met de ontwikeling zet je de maintenance mode uit zodat jouw klant de ontwikkelsite kan zien en je feedback kunt ontvangen.

Snel database backups maken en terugplaatsen met WP-CLI Wanneer je tijdens het ontwikkelen een database backup wilt maken is het aan te raden om die via de command line te doen. Dit is vele male sneller en maakt het zeer gemakkelijk om even snel iets te testen zonder daadwerkelijke aanpassingen aan de database.

1. Open de terminal en connect naar het cPanel account (pas het nummer aan zodat het matcht met jouw server nummer)

ssh s1116.myfasthosting.com

2. Navigeer naar de map waar WordPress geïnstalleerd is

cd public_html/

3. Voer het volgende commando uit om een backup te maken. Deze zal onder de ingevoerde bestandsnaam in dezelfde map opgeslagen worden.

wp db export bestandsnaam.sql

4. Wanneer je deze weer snel wilt terugplaatsen voer dan onderstaand commando uit:

wp db import bestandsnaam.sql

4. Acceptatie

Zodra je website goedgekeurd is door je klant, start je de voorbereidingen voor de live gang. Dit doe je met de volgende stappen:

1. Aanmaak definitief cPanel account onder nieuw domein
  2. Hostfile instellen voor jouw computer of laptop

Met behulp van je hostsfile kun je een bepaalde domeinnaam alvast naar onze servers sturen voor enkel jouw pc. Hiermee is het dus mogelijk om een nieuwe versie van een website klaar te zetten zodat later enkel de domeinnaam nog correct verwezen dient te worden. Normaal gesproken gebruiken we dit voornamelijk bij website verhuizingen, maar tijdens het ontwikkelen kan het ook goed van pas komen. Voor meer informatie hierover kun je het best even kijken in onze handleiding over het werken met je hostsfile.

3. Installatie van een self signed SSL
  4. Verhuizen van website met Installatron

Om de ontwikkel website live te zetten kun je wederom gebruik maken van Installatron. Ga naar het cPanel account van de live website en importeer een nieuwe installatie met behulp van onze handleiding WordPress verhuizen met installatron.

Het is ook mogelijk om ons het hoofddomein van het account om te laten zetten voor eenmalig 29 euro. Op die manier hoeft de website niet verhuisd te worden en zal alle data correct overgezet worden naar de nieuwe links. Dit is echter enkel mogelijk wanneer het nieuwe hoofddomein nergens anders in ons systeem voorkomt.

5. Optimalisatie van afbeeldingen
  6. Caching instellingen en overige optimalisaties

5. Productie

In de laatste stap zet je de website live. Dit doe je met de volgende stappen:

1. Aanpassing TTL waarden bij bestaande DNS
  2. Laatste controle van website
  3. Na doorloop TTL aanpassen van de DNS records
  4. SSL installatie
  5. Caching instellingen controleren
  6. Verhuizen domein