Bezoekersstatistieken in Awstats van je website

Als eigenaar van een website wil je graag weten hoe vaak je website bezocht wordt.

In je cPanel ga je naar Metingen (Statistics)  en klik je op het Awstats icoon

Je ziet dan je website(s) zowel met als zonder SSL en op dezelfde regel de link om ze te bekijken

Je hebt dan bovenin de mogelijkheid om jaar / maand te selecteren waarvan je de statistieken wilt zien:

Bij het samenvattingsgedeelte krijg je de cijfers te zien van de volgende onderdelen:

• Unieke bezoekers: hoeveel keer je website bezocht is in die maand
  • Aantal bezoeken: hoe vaak je website bezocht is (kan meerdere keren door dezelfde bezoeker namelijk)
  • Pagina's: hoeveel pagina's bekeken zijn en het gemiddelde aantal bekeken pagina's per bezoeker
  • Hits: hoeveel bestanden naar de bezoekers gestuurd zijn. Behalve de tekst kunnen dat ook bijvoorbeeld afbeeldingen zijn of lay-out bestanden. Het aantal hits zal dus vrijwel altijd veel hoger liggen dan het aantal bekeken pagina's.
  • Bytes: de hoeveelheid gegevens die naar de bezoekers gestuurd is in KB (Kilobyte) / MB (Megabyte) / Gb (Gigabyte) / TB (Terrabyte).
    1024 KB = 1 MB
    1024 MB = 1 GB
    1024 GB = 1 TB

De cijfers gaan over het bekeken verkeer, dus gewoon menselijk bezoek. Er is een aparte regel met Niet-bekeken verkeer. Daarin is bijvoorbeeld het bezoek door zoekmachines als Google en Bing opgenomen, die je website bezoeken om hun zoekmachines bij te werken.

Vervolgens krijg je in Awstats ondermeer (dit zijn de belangrijkste):

• Maandstatistieken
  • Dagen van de maand statistiek (zodat je kunt zien op welke dagen het drukker was, bijvoorbeeld na een advertentie of mailing)
  • Uren op een dag statistiek (daarmee kun je zien of je website overdag, 's avonds of 's nachts drukker bezocht wordt)
  • Landen van waaruit je site bezocht wordt
  • Welke IP-adressen het vaakst op je site zijn geweest
  • Ingelogde gebruikers op je site
  • Robots/Spiders: welke zoekmachines en robots je site bezocht hebben
  • Duur van de bezoeken (hoe lang mensen op jouw site zijn)
  • Bestandstypen (welk soort bestanden van je site hoe vaak zijn opgevraagd)
  • Top bezochte pagina's ( let op / = je homepage)
  • Met welke browsers mensen je site bezocht hebben
  • Vanaf welke zoekmachine en links op andere websites bezoekers kwamen en hoeveel
  • Foutcode's. Klik bijvoorbeeld op 404 (niet gevonden) om te zien of er soms gelinkt wordt naar pagina's die niet (meer) bestaan.