Inloggen met SSH: sneller bestanden overzetten met de Command Line

Veel webbouwers en ontwikkelaars starten met het FTP protocol wanneer er bestanden overgezet moeten worden van locatie A (bijvoorbeeld lokaal) naar locatie B (bijvoorbeeld een cPanel account). Wat veel webbouwers niet weten, is dat FTP een zeer langzaam protocol is. Dit komt omdat elk bestand apart wordt verzonden over een aparte verbinding. Het is daarom ook altijd sneller een zip in één keer te uploaden, dan alle bestanden apart.

Overzetten van bestanden opties

Waarschijnlijk maak je nu gebruik van de opties zoals hierboven omschreven onder ‘langzaamst’, ‘langzaam’ of ‘gemiddeld’. Onderstaand zullen we je de optie ‘sneller’ en ‘snelst’ uitleggen, zodat je op de snelst mogelijke wijze veilig je bestanden overzet.

Optie ‘sneller’

Maak daarvoor met SSH verbinding met je cPanel account:

• Voor Windows gebruik je daarvoor het programma Putty (download hier)
  • Voor Apple/Mac gebruik je daarvoor het programma Terminal (is al geïnstalleerd).

Stappen:

1. Open Putty of Terminal
  2. Voer onderstaande commando's regel voor regel uit (en pas username aan naar jouw cPanel username, en de servernaam naar bijvoorbeeld: s1108.myfasthosting.com):

ssh username@s1108.myfasthosting.com
    cd public_html

3. Je zit nu in de public_html folder van het account bij Hoasted
  4. Voer nu onderstaande commando uit (alles op één regel) om de data over te zetten (pas ftp user, password en ftphost/pad aan).

wget -m --user='ftpuserhier' --password='ptF8S710' ftp://hostnamehier/padhier/

Voorbeelden van hostnames kunnen ook zijn: ftp.domeinnaam.nl of 31.334.571.760
    Voorbeeld: wget -m --user='domeinnl' --password=’ckjhkjh72g' ftp:// ftp.oudeprovider.nl/public_html/Je haalt hiermee met één commando de volledige map op en plaatst die op je cPanel account bij Hoasted. Bij het succesvol uitvoeren van jouw commando hierboven, zie je dat alle bestanden automatisch en snel worden overgezet. Alle data wordt geplaatst in een map die de naam van de oude hostname draagt. Deze bevindt zich in de public_html map van de nieuwe cPanel account.

5. Ter afsluiting ruim je nog de .listing bestanden op die je hebt gegenereerd met het overzetten op deze wijze. Voer daarvoor onderstaand commando uit:

find . -name .listing -delete

Om ze in de public_html te krijgen, kun je het beste de map opzoeken in de cPanel file manager. Daar sleep je de bestanden in de public_html map om ze actief te laten worden.