Hoe installeer ik WordPress

1. Log in op je cPanel account.
  2. Klik bovenin op Install new WordPress
  3. De Installatron WordPress pagina wordt weergegeven.

WordPress Installatron

4. Klik op Installeer deze Applicatie.
    De Installatie pagina wordt weergegeven.

5. Selecteer in de Locatie sectie het domein Kies je domein (met of zonder www, met http:// of https://) en bij pad (directory) eventueel een aparte submap. Als je niets invult bij Directory wordt WordPress in de public_html geplaatst, de map voor jouw website. Vul je wel een map in, dan wordt de URL (het webadres) aangepast naar bijvoorbeeld https://domein.nl/mapnaam.

Scroll naar beneden voor meer opties.

6. Selecteer in de Versie sectie de versie en de taal. Accepteer de algemene voorwaarden. Specificeer het soort automatische updates en backups. De geadviseerde instellingen zijn al aangevinkt.

7. Voer in de Instellingen sectie de gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres van de administrator in, kies een passende titel en Tagline.

8. In de sectie Geavanceerd kun je aangeven of je wilt dat het systeem automatisch de geavanceerde instellingen voor je beheert.

9. Klik op Installeren.

Nu begint WordPress te installeren.

Je kunt nu zien dat WordPress geïnstalleerd is op je website.

WordPress geïnstalleerd

Hoe installeer je WordPress (handmatig)

WordPress is het populairste gratis open-source content management system (CMS) dat voornamelijk is gebaseerd op PHP en MySQL. Je kunt het installeren op je server om je website of blog te beheren.

De meeste CMS (Content Management System) sites zijn lastig te installeren. Maar WordPress is veel beter en makkelijker handmatig te installeren dan andere platforms. Omdat WordPress hetzelfde werkt en bijna alle functies beschikbaar zijn, of het nu geïnstalleerd is op je website of je het gebruikt op de gratis gehoste versie op de wordpress.com website, de meeste gebruikers geven de voorkeur aan dit CMS.

A. Een Database aanmaken voor WordPress

Een MySQL database moet ingesteld worden op je server als voorbereiding om WordPress te kunnen installeren. De meeste hosting service providers hebben een interface in hun hosting gebruikersaccounts die het instellen van een database makkelijker kunnen maken. In dit geval heeft je cPanel account de benodigde interface om dit te doen.

1. Log in op je cPanel account
  2. Navigeer naar de Database sectie en selecteer MySQL Database Wizard.

MySQL Database Wizard

De Stap 1 van de MySQL Database Wizard wordt weergegeven. Je moet een database aanmaken voor WordPress.

3. Voer de naam van de nieuwe database in.

4. Klik op Volgende Stap.

De Stap 2van de MySQL Database Wizard wordt weergegeven. Je moet een database gebruiker voor WP aanmaken.

5. Voer de gebruikersnaam in.

6. Voer het wachtwoord in. Tip: Om ervoor te zorgen dat je een sterk wachtwoord hebt, kun je de Wachtwoord Generator gebruiken. Deze maakt een willekeurig maar veilig wachtwoord voor je aan. Zorg ervoor dat je het wachtwoord en de gebruikersnaam onthoudt of opslaat, deze gegevens zijn nodig bij het instellen van WordPress.

7. Bevestig het wachtwoord.

8. Klik op Gebruiker Aanmaken.

9. Je moet nu de rechten instellen voor de gebruiker

10. Vink in het scherm aan:  Alle Rechten en klik Volgende stap

11. Je krijgt nu de melding dat dit voltooid is:

B. Download WordPress en Upload het naar je Site

Nadat de MySQL database is ingesteld is WordPress klaar om geïnstalleerd te worden op je website. Ga naar de officiële WordPress Nederlandstalige site (of de internationale WordPress site) en download de nieuwste versie van de software. In dit geval is het gedownload in een zip bestand.

1. Klik op Download WordPress.
  2. Pak het WordPress zip bestand uit, in de gewenste locatie.

WordPress content lokatie

WordPress is nu klaar om geupload te worden naar je website. Dit proces vereist de installatie van FTP software of een programma. Hier is FileZilla gebruikt, een gratis te installeren client.

WordPress FileZilla

3. Open FileZilla.

4. Voer bovenin de FTP account informatie in.
    Deze informatie zou je gekregen moeten hebben van je hosting service provider. Als dat niet zo is, of je weet het niet zeker, kun je contact opnemen met de provider voor deze informatie.

5. Klik op Quickconnect na het invoeren van de informatie.

WordPress FileZilla instellingen

Je wordt dan verbonden met je website door FTP. Controleer, als je problemen ervaart of als een een foutmelding wordt weergegeven, de login informatie op juistheid en breng de verbinding nogmaals tot stand.

WordPress FileZilla instellingen

6. Als je WordPress wilt installeren als je belangrijkste website, ga je naar public_html op je server, rechts in het venster.
    Anders, als je het wilt installeren als sub-directory, selecteer je de map van je keuze.

WordPress directory

7. Scroll door de opties aan de linkerkant van het venster en ga naar de WordPress map in je systeem.

8. Selecteer alle bestanden in de WordPress map.

9. Rechtsklik op Uploaden.

WordPress directory upload

Rond het instellen van WordPress af

Het uploaden kan enkele minuten duren, afhankelijk van je internetverbinding. Nadat je dit gedaan hebt, is je website klaar om zich te installeren.

1. Voer in je browser, in de adresbalk, je domeinnaam in.
    • Ga naar het adres van jouw domeinnaam, bijvoorbeeld http://www.domein.nl als jouw domeinnaam 'domein.nl' is.
    • Kies de taal die je wenst te gebruiken voor jouw website. Klik vervolgens op 'Doorgaan'. In deze handleiding gebruiken wij de Nederlandse taal.
    • Lees de tekst door en kies 'Laten we starten'.
    • In het scherm dat verschijnt, vul je de database-informatie in.
    • 'Localhost' laat je staan.
    • 'Table prefix' kun je naar eigen inzicht invullen.
    • Klik vervolgens op 'Versturen'.
    • Indien alles correct is ingevuld, krijg je de mogelijkheid om op 'De installatie starten' te klikken.
    • Vul jouw 'Websitetitel' in.
    • Vul een gebruikersnaam voor jouw WordPress-administratieomgeving (dashboard) in.
    • Vul het gewenste wachtwoord voor jouw WordPress-administratieomgeving in. Indien je een zwak wachtwoord gebruikt, dien je dit te bevestigen door de betreffende checkbox aan te vinken.
    • Vul jouw e-mailadres in.
    • Klik op 'WordPress installeren'.
    • Je krijgt nu een succesmelding dat de installatie succesvol is afgerond. Klik op 'Inloggen' om direct in te loggen op jouw WordPress-administratieomgeving (Dashboard).

Het dashboard voor je nieuwe WordPress site is zoals hieronder getoond. Je kunt posts toevoegen, bewerken, aanpassen en verwijderen.

WordPress dashboard

Je WordPress is nu toegankelijk vanaf je domein. Een standaard post staat al klaar, om je een idee te geven hoe toekomstige posts eruit zien. Deze kan altijd worden gewijzigd of verwijderd.