Verhuizen domeinen met overnemen DNS records

We adviseren sterk minimaal de nameservers van domeinen die je host bij ons te draaien. Wij zorgen dan in geval van migratie naar de nieuwste server voor de benodigde DNS wijzigingen. Soms heeft het te verhuizen domein specifieke DNS records, bijvoorbeeld omdat de mail via Office 365 of Google Workspace loopt.

De stappen zijn:

1. Voeg een account voor het domein toe in WHM of voeg het domein (in geval er geen aparte site komt) bij een bestaand account toe als Alias domein (via cPanel > Domeinen > Aliases
  2. Als je toegang hebt tot het control panel van de oude domeinprovider, dan kun je de DNS gegevens die niet wijzigen bij de verhuizing overnemen, bijvoorbeeld MX en TXT in geval van e-mail die elders bezorgd dient te worden.

In sommige gevallen heb je geen toegang tot de DNS records. In dat geval kun je vragen aan de oude provider om de zone file (waarin alle DNS gegeven zitten) te mailen.

Krijg je ook de zone file niet (waarin alle DNS gegevens zitten) en weet je bijvoorbeeld dat de webhosting elders moet blijven of de e-mail, volg dan deze stappen.

Webhosting moet elders

1. Ga naar https://toolbox.googleapps.com/apps/dig/#A/, vul je domeinnaam in en kijk naar welk IP-adres het verwijst.
    Kijk eveneens of er een AAAA record aanwezig is:

2. Ga naar cPanel > Domeinen > Zone Editor en klik op de Beheren knop rechts van het domein:

3. Wijzig het A record en voeg eventueel het AAAA record toe. Zorg dat het www record met een CNAME naar het domein zelf verwijst.

E-mail moet elders

1. Daarvoor ga je naar de MX van Google Toolbox, vul je domein in en je krijgt het huidige MX record (kunnen er meer zijn):

2. Kopieer de MX regels. Ga dan naar cPanel > Domeinen > Zone Editor en klik op de Beheren knop rechts van het domein:

3. Pas het bestaande MX record aan en voeg eventueel extra MX records toe.

4. Ga in cPanel > Email > Mail Routing en stel in dat de e-mail van dit domein elders loopt.

Let op: loopt de MX via vijf *aspmx.*.google.com servers volgens de DNS, volg dan onze handleiding: https://support.hoasted.com/article/241-cpanel-verbinden-met-g-suite om het snel goed in te stellen in je cPanel.

Let op 2: loopt de MX via outlook.com server, gebruik dan onze handleiding:
https://support.hoasted.com/article/279-office-365-configuratie-binnen-cpanel

Extra stap: zet SPF correct

Zoek in de Google Toolbox het huidige SPF record door daar het domein in te typen

Als je bijvoorbeeld ziet staan:
v=spf1 a mx include:spf.protection.outlook.com -all

Wijzig dan het TXT record in cPanel > Domeinen > Zone Editor, knop beheren rechts van het domein:
  v=spf1 +a +mx include:spf.protection.outlook.com include:spf.myfasthosting.com ~all

Andere DNS records overnemen

In geval de klant aangeeft dat er nog meer DNS records zijn die overgenomen moeten worden bij de domeinverhuizing, vraag dan om die te specificeren, zodat je ook die over kunt nemen. Ga daarvoor in cPanel naar Domeinen > Zone Editor en klik op de Beheren knop rechts van het domein.